• De Amerikaanse econoom Steve Hanke denkt nog steeds dat de VS volgend jaar in een recessie belandt.
  • De recente afname van de hoeveelheid geld in omloop in de VS is een teken aan de wand.
  • Dat importheffingen die Donald Trump voorstelt, kunnen ook drukken op de consumentenvraag.
  • Lees ook: Hoe Europa een handelsoorlog met Donald Trump kan vermijden

De Amerikaanse economie zal waarschijnlijk volgend jaar nog steeds in een recessie belanden, stelt topeconoom Steve Hanke. Hij denkt dat de overwinning van Donald Trump het alleen maar erger maakt.

De hoogleraar toegepaste economie aan de Johns Hopkins universiteit waarschuwt al maanden dat de economie in een dip terecht zal komen. In een recent interview op NYSE TV Live bleef hij erbij dat een recessie nabij is. Hij verklaarde dat dit vooral komt door de afnemende hoeveelheid geld in de economie.

Hanke verwees naar de M2-geldhoeveelheid, die volgens data van de Federal Reserve vanaf halverwege 2022 tot maart 2024 is gekrompen. Het is een zeldzame trend die maar vier keer eerder is voorgekomen in de afgelopen eeuw. Het zorgwekkende eraan is dat de trend elke keer leidde tot een recessie, aldus Hanke.

De M2-geldhoeveelheid neemt naast contant geld en giraal geld op betaalrekeningen ook spaartegoeden mee.

Sinds dit jaar groeit de M2-geldvoorraad met 2,5 procent op jaarbasis. Maar dat is volgens Hanke bij lange na niet voldoende. Hij denkt dat er een groei van 6 procent nodig is om de inflatie bij te kunnen benen. Hij zegt dus eigenlijk dat de Amerikaanse economie te langzaam groeit.

"Ik denk dat de economie blijft vertragen en waarschijnlijk volgend jaar in een recessie terechtkomt", aldus Hanke. "De drijvende kracht voor de economie is, om het simpel te maken, de geldvoorraad. En wat gebeurt daar? Als je daar belangrijke veranderingen ziet optreden, krijg je belangrijke veranderingen in het nominale bruto binnenlands product."

Trump maakt het niet beter

Het economische beleid dat Trump voorstelt, kan extra negatief uitpakken voor de economie, zegt Hanke. Als Trump zijn plannen voor hogere invoerheffingen doorvoert, kan dat consumentenprijzen doen stijgen. Zoiets kan pijnlijk uitpakken voor de Amerikaanse economie, zegt Hanke. Hogere prijzen leiden volgens hem tot een lagere vraag naar consumptiegoederen.

"Het is heel duidelijk. Als je importheffingen instelt, werkt dat als een extra belasting op geïmporteerde producten. En als je belasting op iets heft, wat gebeurt er dan? Dan kopen mensen er minder van", legt hij uit.

Trump blijft ontkennen dat zijn plannen voor de economie de inflatie zouden doen stijgen. Hij houdt vol dat zijn aanpak zal leiden tot lagere prijzen voor Amerikanen. Hij heeft tijdens zijn eerste termijn als president ook importheffingen ingesteld, zonder dat deze een significante impact hadden op de inflatie. Maar economen plaatsen hier de kanttekening bij dat de importheffingen die Trump nu voorstelt een veel grotere impact zullen hebben. Dit verklaart het verschil in voorspellingen voor de inflatie.

De meeste economen verwachten dat de Amerikaanse economie een zogenoemde 'zachte landing' zal maken. Dat wil zeggen dat de inflatie binnen de perken gehouden wordt en aan de doelstellingen van de Fed zal voldoen, zonder dat de economie in een recessie raakt.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in oktober met 2,6 procent op jaarbasis. Dat is iets hoger dan een maand eerder, maar in lijn met de verwachtingen. De economische groei zal in het vierde kwartaal naar schatting 2,5 procent op geannualiseerde basis bedragen, volgens de laatste GDPNow-uitslag van de Atlanta Fed.

LEES OOK: Meer onzekerheid over de economie, hogere rente en stijging van de bitcoin: dit verwachten analisten van Trump 2.0